2014. május 22., csütörtök

Halwa


Hozzávalók (2-3 személyre):
40g olaj
130g cukor
3dl víz
100g barna rizsliszt
25g mazsola
kardamom ízlés szerint
 


Elkészítés:
Az olajat egy nagyobb serpenyőben felhevítem, közben a vizet a cukor felével lassú tűzön felteszem főni. Amikor az olaj kellően forró (a beleszórt liszt serceg), hozzáadom a barna rizslisztet és közepes tűzön folyamatosan kevergetve kicsit megpirítom (kb. 10 perc). Amikor már szép barna, óvatosan ráöntöm az időközben felforrt cukros vizet (nagyon óvatosan, nehogy a felcsapó gőz megégessen!). Elkeverem, majd rászórom a cukor másik felét. Még kb. 10 percig sütöm, folyamatosan kevergetve, amíg szép darabos (császármorzsa állagú) nem lesz. Ekkor hozzáadom a mazsolát és ízlés szerint megszórom kardamommal. Még egyszer átkeverem, majd elzárom alatta a tüzet és 15 percre lefedem. Tálalásnál meg lehet szórni még egy kis kardamommal.

 


2014. május 18., vasárnap

Gyöngyi krémes

A receptet Nagymamám receptes könyvéből vettem, annyit változtattam csak, hogy a búzalisztet Alfa-Mix-re cseréltem.

Hozzávalók (24*36 cm-es tepsihez):
Tésztához:
7db tojás sárgája
230g porcukor
10 evőkanál víz
200g Alfa-Mix liszt
6g sütőpor
1evőkanál kakaópor
Krémhez:
7db tojás fehérje
100g porcukor
5dl víz
2cs vaníliás pudingpor
2cs vaníliás cukor
100g porcukor
Tetejére:
csokireszelék
 


Elkészítés:
A tojások sárgáját a porcukorral és a vízzel habosra keverem. Hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a kakaót. A tésztát 180 fokra előmelegített sütőben 24 percig sütöm. Ezalatt kemény habbá verem a fehérjét a porcukorral. A vízben megfőzöm a pudingot a vaníliás cukorral és a porcukorral. Még melegen belekeverem a habot és a megsült tészta tetejére kenem. Újra a sütőbe teszem és még 6 percig sütöm. Ha kihűlt, tetejét csokireszelékkel díszítem.

2014. május 15., csütörtök

"Emese" Pizza

Erre a pizza recptre kezdő lisztérzékenyként itt bukkantam rá és mivel azt írja, "biztos sikerülni fog", gondoltam ez lesz a nekem való. Különösen, hogy akkoriban még nem voltam túl jó barátságban az élesztővel sem, ez volt az egyik első élesztős tésztáim egyike. És valóban: elronthatatlan :-)

 
Hozzávalók:
100g Emese kenyérpor
50g rizsliszt
1/2 tojás

1,1dl meleg víz

8g élesztő
1ek olaj

Elkészítés:

A hozzávalókat a robotgép dagsztó részével összekeverem (az élesztőt nem kell megfuttatni). Egy sütőpapírral bélelt tepsibe egy kanál segítségével beleigazgatom a tésztát, majd  kb. 20 percig meleg helyen pihentetem. 160 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütöm, majd rárakom a feltétet és még további 20 percig sütöm.


Ebből az adagból 4 darab kisebb vagy 2 darab nagyobb pizzát szoktam készíteni.

2014. május 11., vasárnap

Kinder Tejszelet

Ma Kinder Tejszeletet sütöttem. A receptet szintén a Facebook-os csoportban láttam meg, Bodzsár Mónikánál. Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető, finom sütemény.

 
Hozzávalók (22*32cm-es tepsihez):
Tésztához:
5db tojás
100g kristálycukor
50g natúr kakaópor
Krémhez:
250g Hulala habtejszín
40g porcukor



Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaót és óvatosan a tojások kemény habbá vert fehérjét is. 190 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben az előkészített tésztából két lapot sütünk. Amíg a lapok hűlnek, a habtejszínt keményre felverjük a porcukorral. Az egyik lapra rákenjük a krémet, majd a másikkal befedjük. Tetejét megszórjuk porcukorral. Egy-két órára hűtőbe rakjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük. Tálalásnál ismét meg lehet szórni porcukorral.


2014. május 10., szombat

Pöfeteg keksz

Erre a receptre gluténmentesítve egy Facebook-os csoportban találtam rá. Az eredeti, búzalisztes recept 400g cukrot írt, de többen is írták, hogy túl édesnek találták. Kísérleteztem egy kicsit, megsütöttem az eredeti mennyiségű és fele annyi cukorral is. Az eredeti mennyiség nyert, azóta csak így sütöm :)

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):
300g kukoricaliszt
120g kakaópor
1cs sütőpor
400g (vagy ízlés szerint 200g) cukor
2cs vaníliás cukor
120g margarin
4db tojás
csipet só



 Elkészítés:
Elkeverem a lisztet, sütőport, kakaóport, cukrokat, majd belemorzsolom a margarint, hozzáadom a tojásokat és egy csipet sót és mindezt egy gombóccá összegyúrom. Fél órára hűtőbe teszem. Dió nagyságú golyókat formázok, alaposan meghempergetem porcukorban, és 200 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütöm.

2014. május 8., csütörtök

Cornflakes konfekt


Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):
250g étcsokoládé
250g tejcsokoládé
150g kukoricapehely
75g olaj




Elkészítés:
A csokoládét vízgőzben felolvasztom az olajjal, majd belekeverem a kukoricapelyhet. Kiskanállal beleadagolom a masszát muffinpapírokba, majd egy éjszakára hűtőbe teszem.
Nagyon gyorsan elkészíthető finomság! :)



2014. május 5., hétfő

Almás morzsa - Apple Crumble


A receptet itt láttam meg, nagyon megtetszett, azonnal ki is próbáltam és nem csalódtam.
Egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon finom :-)

Hozzávalók:
Morzsához
50g liszt (én általában barna rizslisztet használok, de kukorica-, rizs- vagy akár hajdinaliszttel is tökéletes)
50g zabpehely (aki tiszta zabot sem fogyaszt, annak ehelyett is 50g liszt, vagy lehet 50g dió/mandula/mogyoró, lehet bátran variálni)
100g vaj vagy margarin
50g barnacukor
1tk fahéj
Töltelékhez
4db alma (600g-ot tettem bele) (ízlés szerint a gyümölcs is lecserélhetőJ)
2ek citromlé
1/2tk fahéj
1ek cukor
 


Elkészítés:
Az almákat megpucolom és vékony gerezdekre vágom. Egy kicsi, de mély tepsit kivajazok, majd az almaszeletekkel megtöltöm. Meglocsolom a citromlével, megszórom a cukorral és a fahéjjal. A lisztet (és a zabpelyhet) eldolgozom a fahéjjal. A vajat/margarint kis kockákra vágom majd az ujjaimmal morzsássá dolgozom, hozzáadom a cukrot, elkeverem. Az almaszeleteket megszórom a morzsával és 180 fokra előremelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütöm. Melegen, vaníliafagyival (télen sodóval) tálalom.

2014. május 4., vasárnap

Fagyi szelet

Hozzávalók (20*27cm-es tepsihez):
Tésztához:
150g kristálycukor
2db tojás
5 evőkanál víz
100g Mantler liszt
6g sütőpor
50g darált dió
Krémhez:
1cs vanília ízű pudingpor
½ tojás sárgája
75g kristálycukor
5g vaníliás cukor
3dl tej
75g vaj
Mázhoz:
2db tojás fehérje
100g porcukor
Tetejére:
csokireszelék / tortadara



Elkészítés:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a diót, végül óvatosan a tojások kemény habbá vert fehérjét, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Míg a tészta sül, elkészítjük a krémet: a pudingot, a cukrokat és a tojássárgát simára keverjük a tejjel (először kevés tejjel keverjük ki, utána öntjük fel a többivel, hogy szép sima legyen a krém). Sűrű péppé főzzük, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a vajat és hűlni hagyjuk (pár percenként érdemes átkeverni, hogy ne csomósodjon be).
Amikor a piskóta is és a tészta is kihűlt, a krémet egyenletesen a tésztára simítjuk.
A tojások fehérjét (eredeti recept szerint gőz felett, én anélkül) kemény habbá verjük a porcukorral. Ezt rátesszük a krémre, tetejére pedig csokit reszelünk (vagy tortadarával meghintjük).
Egy-két órára hűtőbe tesszük, majd vízbe mártott késsel szeleteljük.