2014. június 29., vasárnap

Kossuth kifli


Hozzávalók (18*24cm-es tepsihez)
3db tojás
150g porcukor
75g margarin

50g Mantler liszt
50g étkezési keményítő
3g sütőpor
1/2db citrom

50g darált dió

 
lkészítés:
A tojások sárgáját kikeverem a cukorral és a margarinnal. Hozzáadom a citrom lereszelt héját és a levét, majd a sütőporral elkevert lisztet, és végül óvatosan hozzáforgatom a kemény habbá vert tojásfehérjéket is. Margarinnal kikent, lisztezett tepsibe öntöm, tetejét megszórom dióval. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm. Porcukorral meghintve kínálom.
 

2014. június 27., péntek

Mediterrán muffin


Hozzávalók (12 darabhoz):
100g puha vaj vagy margarin

150g cukor
1 teáskanál vaníliaaroma
2db tojás
fél dl tej
3 evőkanál rum
150g liszt (nálam Mantler)
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál sütőpor
100g mediterrán aszalt gyümölcskeverék


Elkészítés:
A puha vajat robotgéppel habosra keverem a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a vaníliaaromával. Egyenként hozzádolgozom a tojásokat, majd a géppel hozzávegyítem a tejet és a rumot is. A lisztet elkeverem a sütőporral, fakanállal 2-3 részletben hozzáadom a vajas-cukros-tojásos-tejes-rumos masszához, végül belekeverem a gyümölcskeveréket is. A tésztát arányosan szétosztom a kivajazott-lisztezett muffintepsiben, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm a muffinokat.


2014. június 25., szerda

Szilvás gombóc, nudli


Hozzávalók (kb. 10 közepes nagyságú gombóchoz):
400 g héjában főtt, még melegen áttört burgonya
100 g Mantler liszt
20 g zsír
1db tojás
csipetnyi só
nyújtáshoz: kevés Mantler liszt
10 db szilva
fahéjas kristálycukor
forgatáshoz: 10g olaj és 100 g gluténmentes zsemlemorzsa
tálaláshoz: porcukor



Elkészítés:
A kihűlt burgonyát összegyúrom a liszttel, zsírral, tojással és sóval. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtom, és lisztbe mártott késsel kb. 5x5 cm-es lapokra vágom, melyek közepére egy-egy fahéjas cukorban megforgatott (kimagozott) szilvát helyezek. A lapok sarkait összefogom, és lisztes kézzel gombócot formálok belőlük. A gombócokat forró, lobogó, enyhén sós vízbe teszem, és miután a gombócok feljönnek a víz felszínére, csendesebbre állítva fedő alatt még 10-15 percig főzöm.
A zsemlemorzsát az olajon világosbarnára pirítom.

A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedem, és megforgatom a pirított zsemlemorzsában.
Tálaláskor a gombócokat meghintem porcukorral.


Én ebből a tésztából készítem a nudlit is, amit, ha megfőtt, pirított GM zsemlemorzsába forgatva sárgabaracklekvárral, vagy cukros mákba hempergetve szilvalekvárral, porcukorral megszórva tálalok.


2014. június 22., vasárnap

Francia krémes

Ennek a nagyon finom süteménynek a receptjére ismét a Facebookon, a Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok nevű csoportban leltem. Hálás köszönet érte Puskás Bettinek! :) :)


Hozzávalók (18*24 cm-es tepsihez) (fél adag):
Tésztához:
100g porcukor
2db tojás
75g kukoricaliszt
6g sütőpor
25g darált dió
1ek (8g) kakaópor
Krémhez:
2,5dl tej
40g kukoricakeményítő
1/2db tojás
75g teavaj (!) (nem margarin!)
100g porcukor
5g vaníliás cukor
Mázhoz:
75g teavaj (!)
25g kakaópor
20g porcukor


Elkészítés:
A porcukrot jól kikeverem a tojásokkal, majd hozzákeverem a sütőporral elkevert kukoricalisztet, a darált diót és a kakaóport. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütöm.
Közben elkészítem a krémet: a tejet a keményítővel és a tojással sűrű krémmé főzöm, majd hűlni hagyom. A teavajat a porcukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverem, majd hozzákeverem a kihűlt főtt krémet is. Ezt a krémet rásimítom a tészta tetejére. Végül következik a csokimáz: a tevajat, a kakaóport és a porcukrot összeolvasztom, ez kerül a süti tetejére.
Nagyon finom! :)

2014. június 17., kedd

Piskótatekercs


Hozzávalók (30*40cm-es tepsihez):
6db tojás szétválasztva
6ek cukor (nekem 120g lett)
6ek rizsliszt (szintén 120g)
késhegynyi sütőpor
lekvár (házi rumos sárgabaracklekvár került bele)

 


Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem, a sárgáját fehéredésig keverem a cukorral. Ehhez fakanállal, óvatosan hozzákeverem a fehérjét, majd a sütőporral elkevert rizslisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben süstöm először 5, majd 160 fokra mérsékelve még további 20 percig. A sütőből kivéve rizslisztezett, száraz konyharuhára borítom és feltekerem. Ha kihűlt, megkenem sárgabarack lekvárral, majd újra feltekerem és megszórom porcukorral.


2014. június 16., hétfő

Ampal (Amerikai almás palacsinta)


Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):
3 db tojás
120g liszt (bármilyen gm liszt megfelel, többféléből is készítettem már)
1 púpos teáskanál sütőpor
1,5 dl tej
50g porcukor
1 csipet só
300g alma (reszelve)
1 evőkanál fahéj
 


Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom. Egy tálban összekeverem a sütőporral elkevert lisztet, a tejet, porcukrot és a tojások sárgáját. Hozzáadom a meghámozott, lereszelt almát és a fahéjat, majd óvatosan hozzákeverem a tojások csipet sóval kemény habbá vert fehérjét is. Palacsintasütőben kevéske olajat hevítek, amibe egy-két evőkanálnyi palacsintatészta-halmokat adagolok, és mindkét oldalukat szép aranyszínűre sütöm (1-2 perc). Porcukorral megszórva, juharsziruppal, mézzel, lekvárral vagy csokisziruppal kínálom - ízlés szerint.

 

2014. június 12., csütörtök

Eperkrémleves

Nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető, finom, üdítő gyümölcsleves.
A receptet itt találtam, és nem is változtattam semmit az elkészítésén, csak lustaságomból fakadóan túróhabgaluskát nem készítettem hozzá :-) Így is nagyon finom volt, jól esett a forróságban.


Hozzávalók (4 személyre):
750g eper
4dl főzőtejszín
3dl tej
100g cukor



Elkészítés:
Az epret jól átmosom, kicsumázom és a többi hozzávalóval alaposan összeturmixolom. Pár órára hűtőbe teszem, jó hidegen tálalom.

2014. június 11., szerda

Lúdlábtorta


Hozzávalók (23 cm-es tortaformához):
Tésztához:
2db tojás
100g kristálycukor
70g Mantler liszt
50g olvasztott margarin
csipet só
Krémhez:
2dl tejszín (10%-os Meggle főzőtejszínt használtam)
200g kristálycukor
250g margarin
100g (Tibi) étcsokoládé
150g magozott meggy
Mázhoz:
100g (Tibi) étcsokoládé
3ek olaj

 

Elkészítés:
A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verem. Belekeverem a kristálycukrot, és addig verem tovább, míg szép fényes lesz. Hozzákeverem a tojások sárgáját, majd óvatos mozdulatokkal a lisztet és az olvasztott margarint is. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöm és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc készre sütjöm (míg a teteje szép színt nem kap). Hűlni hagyom.
A krémhez a tejszínt felforralom, majd feloldom benne a kristálycukrot és kb. 5 percig főzöm. Hozzáadom a margarint és az étcsokoládét, kavargatva felolvasztom. Ezután teljesen kihűtöm, előbb csak szobahőmérsékleten, majd ha már nem meleg, mehet a hűtőbe (ekkor még nagyon folyós). Amikor kihűlt, robotgéppel felhabosítom (kb. 8-10 perc). Belekeverem a magozott meggyet, és néhány órára ismét hűtőbe teszem; majd a kihűlt tésztalapra kenem.
Az étcsokoládét és az olajat vízgőz felett felolvasztom és bevonom vele a tortát.



2014. június 9., hétfő

Tepsis Raffaello

Recept a Glutenix receptfüzetből.

Hozzávalók (24*36cm-es tepsihez):
Tésztához:
6db tojásfehérje
200g kristálycukor
100g Glutenix Fehér kenyér liszt
100g kókuszreszelék
Krémhez:
6db tojássárgája
2 csomag vanília puding
6dl tej
100g kristálycukor
60g kókuszreszelék
100g porcukor
250g margarin



Elkészítés:
A tojások fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verem, apránként beleszórom a cukrot. A lisztet és a kókuszreszeléket összekeverem, majd óvatos mozdulatokkal hozzákeverem a habhoz. Margarinnal kikent, lisztezett tepsibe simítom és 170 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni.
A tojások sárgáját kikeverem a pudingporral, 1dl tejjel és 100g kristálycukorral, majd a többi (5dl) forrásban lévő tejhez öntöm és sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni. A margarint a porcukorral és a kókuszreszelékkel habosra keverem, majd összekeverem a kihűlt pudinggal. A kész krémet rásimítom a süti alapra, tetejét kókuszreszelékkel meghintem. Fogyasztás előtt pár órára hűtőbe teszem.


2014. június 5., csütörtök

Kókusztekercs

A receptet a 2. számú Barbara receptfüzetben találtam.

Hozzávalók (kb. 36db tekercshez):
Tésztához:
250g Barbara lisztkeverék kenyér és kelt tésztákhoz
125g margarin
2db tojás sárgája
10g cukor
50g tejföl
50g tej
10g friss élesztő
Krémhez:
2db tojás fehérje
150g kristálycukor
1/2ek citromlé
100g kókuszreszelék





Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom. A lisztet, margarint, tejfölt, tojások sárgáját, cukrot és a felfuttatott élesztőt összegyúrom és félreteszem.
Elkészítem a krémet: a tojások fehérjét a cukorral és a citromlével kemény habbá verem, majd ha kész, belekeverem a kókuszreszeléket is.
A tésztából hengereket formálok és lisztezett deszkán kb. 0,5cm vastagságú téglalappá nyújtom őket. Ujjnyi vastagon megkenem a krémmel, majd óvatosan feltekerem. Recés késsel kb. 1,5-2cm-es szeleteket vágok, amiket sütőpapírral bélelt tepsiben, 160 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt sütök készre.


Megjegyzés:
Nekem most elég nagy tojásokkal sikerült dolgoznom, így túl sok lett a krém, de sikerült is azonnal felhasznáni: evőkanálnyi halmokat tettem belőle a tepsire, kókuszcsók lett belőle :)

2014. június 1., vasárnap

Ischler

A receptet a Glutenix receptfüzetben találtam, nagyon finom süti lett belőle, érdemes kipróbálni :)


Hozzávalók (kb. 18db-hoz, azaz 36db karikához):
200g Glutenix Fehér kenyér keverék
100g lágy margarin
60g tejföl
2db tojás sárgája
20g porcukor
csipet só
50g darált dió


 
Elkészítés:
A hozzávalókból nem túl lágy tésztát gyúrok, lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra nyújtom. Pogácsaszaggatóval kerek formákat szaggatok. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm (vigyázni kell, mert hamar megbarnul). Ha kihűlt, lekvárral összeragasztom és tetejét csokimázzal vonom be.