2015. november 18., szerda

Albatutti Kenyér

Még egy régebbi receptversenyben elért helyezésemért kaptam - többek között - egy csomag Glutenix Albatutti lisztkeveréket is (itt megvásárolható). Korábban, a lisztérzékenység diagnosztizálása előtt is imádtam a félbarna, barna, magvas kenyereket, aztán a diagnózis után sokáig nem is fogyasztottam ilyen jellegű termékeket, nemhogy félbarna vagy magvakkal dúsított kenyeret. Amikor kibontottam a lisztes zacskót, nem is sejtettem (valamiért a csomagolást sem olvastam el), hogy magvas lisztkeveréket rejt és hogy milyen isteni finom kenyér fog kisülni belőle. Az egyetlen hátránya nálunk, hogy magasabb a fehérjetartalma, mint a gluténmentes liszteknek általában, így az Édesanyám vesebetegsége miatti szigorú alacsony fehérjetartalmú diétába nehezebben illeszthető be, de ezt is megoldottuk és már fel is került a liszt a következő bevásárló listára.

A kenyér elkészítésének receptje megtalálható a liszt csomagolásán, én is ezt követtem.


Hozzávalók:
250 g Albatutti lisztkeverék
155 ml langyos víz
8 g friss élesztő
5 g só


Elkészítés:
A hozzávalókat robotgép dagasztókarjával kb. 8-10 percig kevertem, majd olajos kézzel megformáztam és egy tállal lefedve duplájára kelesztettem (ez kb. 30-40 perc). A sütés előtt lekentem olajjal, három helyen bevágtam, majd 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütöttem.
Az egyik legfinomabb kenyér amit valaha ettem.

2015. november 17., kedd

Lábatlan

Ennek a kelt pitének a receptjét nagyon sokáig kerestem, gyerekkoromban nagymamám sokszor készítette. Kevesen ismerik, vagy csak kevesen ismerik ezen a néven. Anyukám kedvéért kutattam fel a receptet (ezúton is köszönöm Enikő unokatesóm közreműködését :)) és készítettem el ma reggel ezt a finomságot, ami meleg cukros tejjel nyakon öntve az igazi.


Hozzávalók (20*27 cm-es tepsihez):
250 g gluténmentes kenyérliszt - én Alfa-Mix-et használtam
csipet só
250 ml tej
25 g friss élesztő
6 g cukor (az élesztő felfuttatásához)
1 db tojás
25 g kristálycukor
25 g olvasztott margarin
fél citrom reszelt héja


Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom az 1 teáskanál cukorral elkevert, meglangyosított tejben. Kimérem a lisztet és elkeverem benne a csipetnyi sót, majd hozzáöntöm a felfutott élesztőt, a tojást, a cukrot, olvasztott margarint és a fél citrom héját is. Robotgép dagasztókarjával kb. 10 percig keverem, majd a tésztát margarinnal kikent, rizsliszttel megszórt tepsibe kanalazom és - konyharuhával lefedve - kb. 40 perc alatt hagyom duplájára kelni. Ezután tetejét megszórom 30 gramm kristálycukorral és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütöm (lehet tűpróbát végezni). Miután kihűlt, felszeletelem és meleg cukros tejjel meglocsolva tálalom.
Jó étvágyat!