2016. február 22., hétfő

Kakaós mézeskalács

Mióta tudom, hogy lisztérzékeny vagyok, minden Karácsonyon Mantler lisztből készült a mézeskalács (erről volt is már egy bejegyzésem itt). Ugyanennyi ideje kaptam meg minden Karácsonyon Húgomtól, hogy ne ezt süssem, hanem vegyem elő Nagymamám régi ovis kakaós mézeskalács receptjét, mert az "A" mézeskalács. Hát az elmúlt Karácsonyon meg is tettem. Az egyetlen problémám az volt, hogy nem tudtam melyik gluténmentes liszttel készítsem, mivel több kedvencem is van. Vacilláltam az Alfa-Mix, a Schar Mix C, a Mester- és az Emese süteménylisztek között. Mivel időm volt bőven az adventi időszakban, nekiugrottam és (kisebb adagokban) mindegyik liszttel megsütöttem a mézeskalácsot. Az Emese süteményliszttel sajnos csúfosra sikeredett, pedig egyébként az a kedvenc lisztem, nagyon szeretem; gofrinak, palacsintának, muffinnak, piskótának kiváló, de a linzer-félék készítésénél mindig elbukok vele (pedig már mások által kipróbált receptekkel is próbálkoztam). Harmadik helyen a Mester süteményliszt végzett, állagra tökéletes lett, de az íze számunkra nem volt tökéletes. Második lett a Schar Mix C, ami nagyon finom lett ugyan, ugyanakkor nagyon keményre sikeredett (ami azért furcsa, mert ebből a lisztből az ilyen jellegű sütijeim eddig éppen hogy túl omlósak voltak). Az Alfa-Mix lett a befutó, nem csak állagra, de ízre is tökéletes lett a sütemény, és a próbasütések után Karácsonyra már ebből a lisztből készült Mami kakaós mézese, mégpedig így:


Hozzávalók (kb. 100 darabhoz, a kiszúró méretétől függően):
125 g margarin
250 g méz
120 g porcukor
1 db tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
500 g Alfa-Mix liszt
25 g kakaópor
1 ek víz
1 kiskanál szegfűszeg
1 kiskanál fahéj


Elkészítés:
A margarint, cukrot és mézet felmelegítem, majd langyosra hűtöm. belekeverem a vizet, a tojást, a kakaóval és a szódaporral elkevert lisztet valamint a fűszereket. Jól összedolgozom, és egy napig hűvös helyen állni hagyom. Másnap lisztezett deszkán kb. 3-5 mm vastagságúra nyújtom és tetszőleges formákkal kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöm.

A díszítéshez írókát használok, melyhez egy tojás fehérjét 150 gramm porcukorral és pár csepp citromlével (hogy szép fényes legyen) kemény habbá verek.

2016. február 20., szombat

Darás tészta

Egyik kedvenc desszertem, de képes vagyok a pirított darát magában vagy egy szép adag sárgabaracklekvár kíséretében is megenni.
Gluténmentesen sokáig nem készítettem, mert azt hallottam, hogy a búzadarát helyettesítő rizsdara nem pirítható, de azóta már nagyon sokan rácáfoltak erre. Bettié a kedvencem, de mivel a család többi tagja kevésbé kedveli a pirított darát, picit másképpen készítem.


Hozzávalók (2 adaghoz):
3 evőkanál (kb. 30 ml) olaj
110 g rizsdara
csipet só
230 ml meleg(!) víz
200 g tészta (általában széles metélt)
Tálaláshoz:
Porcukor
(Sárgabarack)lekvár



Elkészítés:
A tésztát kevés sóval ízesített vízben kifőzöm, majd leszűröm.
Közben egy szélesebb edényben felhevítem az olajat, beleszórom a rizsdarát és közepes lángon folyamatosan kevergetve szép barna színűre pirítom (nagyon kell vigyázni, nehogy megégjen, mert hirtelen indul a pirulás). Amikor már szép színe van (óvatosan, nehogy a felcsapó gőz megégessen) felöntöm a meleg vízzel. Elkeverem, majd elzárom alatta a gázt, lefedem és hagyom, hogy puhára párolódjon. Amikor megpuhult (kb. fél óra), villával átkeverem, majd hozzáöntöm a kész tésztát és alaposan összekeverem őket.
Porcukorral és sárgabaracklekvárral tálalom.

2016. február 14., vasárnap

Palacsinta Schar Mix C lisztből

A palacsintával folyamatosan kísérletezem, többféle lisztet is kipróbáltam már, köztük a Schar Mix C-t is, és bár nem ez bizonyult számomra a legfinomabbnak (egyelőre az Emese süteménypor vezet), a legkönnyebben az ebből a lisztből kikevert palacsintatésztával tudok dolgozni.
A receptet a Schar oldaláról koppintottam és csak annyit változtattam rajta, hogy egy kis cukor is került a palacsintatésztába.


Hozzávalók (4 darab palacsintához):
55 g Schar Mix C liszt
1 db tojás
10 g olvasztott vaj
125 ml tej
5 g cukor
csipet só
4 ml olaj


Elkészítés:
Az olvasztott vajat és a tojást elkeverem a liszttel, cukorral és sóval. Apránként hozzáöntöm a tejet, miközben kézi habverővel folyamatosan keverem a tésztát, hogy ne csomósodjon össze. Nem szoktam pihentetni, azonnal sütöm a palacsintákat.
Ízlés szerint tölthető lekvárral, Nutellával, túrókrémmel, juharsziruppal... :)

2016. február 13., szombat

Túrós rétes (rizslapból)

Ezt a receptet egy nagyon kedves ismerősömnél, Dobos Beánál találtam.
Érdemes kipróbálni, gyorsan, könnyen elkészíthető és nem utolsósorban nagyon finom is.

Hozzávalók (12 darabhoz):
12 darab rizslap
250 g túró
30 g tejföl
1 db tojás
40 g porcukor
10 g rizsdara
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál olaj
Tálaláshoz:
Porcukor


Elkészítés:
A rizslapokat pár másodpercig folyóvíz alá tartom, hogy felpuhuljanak.
A túrót áttöröm, összekeverem a tejföllel, tojással, porcukorral, rizsdarával és vaníliás cukorral.
Egy-egy rizslapot olajjal megkenek, közepére helyezek egy evőkanálnyi tölteléket, majd a széleit behajtom és felcsavarom.
Az így elkészült réteseket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöm.
Porcukorral meghintve tálalom.