2015. november 17., kedd

Lábatlan

Ennek a kelt pitének a receptjét nagyon sokáig kerestem, gyerekkoromban nagymamám sokszor készítette. Kevesen ismerik, vagy csak kevesen ismerik ezen a néven. Anyukám kedvéért kutattam fel a receptet (ezúton is köszönöm Enikő unokatesóm közreműködését :)) és készítettem el ma reggel ezt a finomságot, ami meleg cukros tejjel nyakon öntve az igazi.


Hozzávalók (20*27 cm-es tepsihez):
250 g gluténmentes kenyérliszt - én Alfa-Mix-et használtam
csipet só
250 ml tej
25 g friss élesztő
6 g cukor (az élesztő felfuttatásához)
1 db tojás
25 g kristálycukor
25 g olvasztott margarin
fél citrom reszelt héja


Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom az 1 teáskanál cukorral elkevert, meglangyosított tejben. Kimérem a lisztet és elkeverem benne a csipetnyi sót, majd hozzáöntöm a felfutott élesztőt, a tojást, a cukrot, olvasztott margarint és a fél citrom héját is. Robotgép dagasztókarjával kb. 10 percig keverem, majd a tésztát margarinnal kikent, rizsliszttel megszórt tepsibe kanalazom és - konyharuhával lefedve - kb. 40 perc alatt hagyom duplájára kelni. Ezután tetejét megszórom 30 gramm kristálycukorral és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütöm (lehet tűpróbát végezni). Miután kihűlt, felszeletelem és meleg cukros tejjel meglocsolva tálalom.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése