2014. december 25., csütörtök

Havas hegycsúcs

Nagyon vágytam már erre a sütire, Karácsony közeledtével különösen. A süti egyik alapanyaga azonban darált háztartási keksz, amit lisztérzékenyként igen nehézkes beszerezni, olyannyira, hogy inkább elkészítettem itthon. (A recept itt, az előző bejegyzésémben megtalálható.)
A süti mindenkinek ízlett, aki kóstolta, azt mondták, nincs is különbség az eredetihez képest. Van egy olyan érzésem, hogy nem csak Karácsonykor fog készülni nálam :)
A receptet Édesanyám húgától, Erikától kaptam, ezúton is köszönöm Neki! :)

 
Hozzávalók (15 darabhoz):
Barna részhez:
200 g darált keksz
45 g sárgabarack lekvár
10g natúr kakaópor
5 g vaníliás cukor
1,5 tojás sárgája
75 g porcukor
50 g margarin
5 g rum
Fehér részhez:
1,5 tojás fehérje
100 g poruckor
150 g kókuszreszelék
Összeállításhoz:
citromfacsaró
alufólia



Elkészítés:
Először is elmorzsolom a kekszet (darálóra nem volt szükségem, olyan jó omlós kekszet sikerült sütni, a két kezemmel elmorzsolva fél perc alatt darált keksz lett belőle.)
A barna részhez a tojások sárgáját a por- és vaníliás cukorral, a margarinnal és a kakaóporral robotgéppel habosra keverem, majd hozzáöntöm a darált kekszet, a lekvárt és a rumot; és összegyúrom. Amíg a fehér rész készül, ezt hűtőbe teszem.
A fehér részhez a tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verem (nem szükséges gőz fölött, de türelmesnek kell lenni, ez kb. 8-10 perc). Ezután egy spatula segítségével óvatosan hozzáforgatom a kókuszreszeléket.
Következik az összeállítás: egy citromfacsaró hátulját alufóliával kibélelem, majd félig (vagy kicsit tovább) megtöltöm a fehér masszával, jól megnyomkodom, aztán következik a barna massza. Amikor ezzel megvagyok, kihúzom az alufóliát és óvatosan lehúzom a kész sütiről.
Pár órára hűtőbe teszem dermedni. (Én egy nappal korábban készítettem, mint ahogy fogyasztottuk.)
Igazi karácsonyi sütemény :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése