Legkedvesebb szülinapi emlékeim egyike, amikor 6 évvel ezelőtt nagymamámmal közösen aranygaluskát sütöttünk. Rá egy évre derült ki nálam a lisztérzékenység, azóta nem ettem aranygaluskát. Eleve nem vagyok jóban az élesztővel, gluténmentesen még jobban féltem megpróbálkozni a sütéssel. Aztán pár hónappal ezelőtt megismertem egy új lisztet, a Nutri Free Mix per Pane-t, sokan dicsérték, mindenhol azt láttam-olvastam, búzáshoz hasonló kenyereket, péksüteményeket lehet készíteni belőle. Szerettem volna egy picit visszaidézni annak a bizonyos születésnapnak az emlékét, így eljött az idő,.hogy én is kipróbáljam. Kísérleteztem kicsit a hozzávalók arányával is (ez sem én vagyok, hiszen eddig mindig grammra pontosan követtem minden receptet! :) ) és... nem bántam meg, sőt! Fantasztikusan finom lett, gyönyörű, levegős, lágy a tésztája, íze akárcsak az "igazié" :-) Egy morzsa sem maradt, négyen mind elpusztítottuk. Nem is értem eddig miért voltam ilyen gyáva és azt hiszem a Nutri Free Mix per Pane-val ez most egy csodálatos barátság kezdete :-D :)
Hozzávalók (20cm-es tortaformához):
Tésztához:
250g Nutri Free Mix per Pane
csipet só
1/2db citrom reszelt héja
1db tojás sárgája + 1db a kenéshez
50g porcukor
1cs vaníliás cukor
10g friss élesztő
30g olvasztott magarin
Szóráshoz:
130g dió
65g porcukor
40g olvasztott margarin
„Sodóhoz”:
350ml tej
20g vanília puding (vagy csokoládé)
25g kristálycukor
Az élesztőt 50ml tejben 3gramm porcukorral felfuttatom. A lisztet átszitálom, elkeverem benne a csipet sót és a citromhéjat, majd hozzáadom a maradék porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojás sárgáját és a tejben felfuttatott élesztőt. Robotgép dagasztóspiráljával először kis fokozaton kezdem keverni, közben apránként hozzáadom a maradék tejet, majd a legerősebb fokozatra kapcsolva ugyanígy az olvasztott margarint is. Kb 5 perc alatt szép, egyenletes, nem kemény, kicsit galuskatészta-szerű masszát kapok. 180 fokra előmelegített gázsütő tetején 45 percig kelni hagyom, majd vizes kanállal galuskákat szaggatok belőle, amiket először olvasztott margarinban majd cukros dióban forgatok meg. Ezeket a margarinnal kikent, liszetezett tortaformába, szépen egymás mellé helyezem. Ebből a mennyiségből két réteg galuska lesz.A felső sor tetejét tojássárgával átkenem, majd a tésztát az előmelegített sütőbe teszem és 40 perc alatt szép barnára sütöm. Tűpróbával lehet ellenőrizni.
Amíg az aranygaluska hűl, elkészítem a vaníliamártást.
Melegen vagy langyosan (tapasztalatom szerint így még jobban kiérződnek az ízek) tálalom.
Érdemes megsütni, nagyon, nagyon finom!!! :)
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés