2014. október 1., szerda

Puncstorta


Húgom kedvence a puncstorta, így minden évben legalább egyszer, a születése napjára elkészítem :-) Múlt héten ismét eljött az ideje...
Recept forrása: itt

 
Hozzávalók (18 vagy 20 cm-es tortaformához):
Tésztához:
2*4db tojás
2*80g porcukor
2*80g liszt (nálam Mantler)
2*1db citrom reszelt héja
Töltelékhez:
150g porcukor
3/4dl víz
1/2dl rum
1db citrom
1/2dl málnaszörp
2 ek sárgabaracklekvár + a tortalapok kenéséhez
Mázhoz:
200g porcukor
2ek málnaszörp
2ek rum
 
 
Elkészítés:
Tészta:
A tojásokat szétválasztom. A sárgáját 40g cukorral fehéredésig keverem, majd belereszelem a citrom héját. A tojások fehérjéből kemény habot verek, úgy, hogy a cukrot két részletben keverem hozzá. A sárgájához óvatosan, több részletben hozzákeverem a tojásfehérjét és a lisztet. A piskótatésztát a kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöm, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütöm. Ezt a folyamatot megismétlem, még egy piskótát sütök. Amikor kihűltek, a szebbik tortát kettévágom, a másikat pedig apró darabokra tépkedem a töltelékhez.



Töltelék:
A vizet és a cukrot összemelegítem, amíg a cukor teljesen fel nem olvad, ekkor lehúzom a tűzről és belereszelem a citrom héját, belefacsarom a citrom levét. Ha kihűlt, beleöntöm a rumot is. Ennek az öntetnek a felével meglocsolom az apró darabokra tépdelt piskóta felét, majd a maradék öntethez hozzákeverem a málnaszörpöt és a piskóta másik felét ezzel locsolom meg. Ezután a két piskótát összekeverem és hozzáadom a két evőkanál sárgabaracklekvárt is. A félbevágott piskóta köré visszarakom a tortakarikát, megkenem az alsó piskóta vágott felét sárgabaracklekvárral, rárakom a tölteléket, majd jön a piskóta másik fele, aminek a vágott részét szintén megkenem sárgabaracklekvárral. A torta tetejére rárakom a tortaforma alját, majd valamilyen nehezéket helyezek rá és így hagyom egy éjszakát hűtőben pihenni.


Máz:
Másnap elkészítem a mázat. Ehhez a porcukrot elkeverem a málnaszörppel és a rummal. Ezzel vonom be a torta tetejét és oldalát. Ha túl híg lenne, lehet még hozzátenni egy kevés porcukrot, az oldalán így könnyebb is vele bánni. Néhány órára visszateszem a hűtőbe, hogy a máz megdermedjen.

 

Nagyon finom!!! Jó étvágyat!!! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése