Hozzávalók (kb. 10 közepes nagyságú gombóchoz):
400 g héjában főtt, még melegen áttört burgonya
100 g Mantler liszt
20 g zsír
1db tojás
csipetnyi só
nyújtáshoz: kevés Mantler liszt
10 db szilva
fahéjas kristálycukor
forgatáshoz: 10g olaj és 100 g gluténmentes zsemlemorzsa
tálaláshoz: porcukor
Elkészítés:
A kihűlt burgonyát összegyúrom a liszttel, zsírral, tojással és sóval. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtom, és lisztbe mártott késsel kb. 5x5 cm-es lapokra vágom, melyek közepére egy-egy fahéjas cukorban megforgatott (kimagozott) szilvát helyezek. A lapok sarkait összefogom, és lisztes kézzel gombócot formálok belőlük. A gombócokat forró, lobogó, enyhén sós vízbe teszem, és miután a gombócok feljönnek a víz felszínére, csendesebbre állítva fedő alatt még 10-15 percig főzöm.
A zsemlemorzsát az olajon világosbarnára pirítom.
A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedem, és megforgatom a pirított zsemlemorzsában.
Tálaláskor a gombócokat meghintem porcukorral.
Én ebből a tésztából készítem a nudlit is, amit, ha megfőtt, pirított GM zsemlemorzsába forgatva sárgabaracklekvárral, vagy cukros mákba hempergetve szilvalekvárral, porcukorral megszórva tálalok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése