2014. július 29., kedd

Sacher torta

Édesanyám születésnapjára :)

Hozzávalók (20cm-es tortaformához):
Tésztához:
140g étcsokoládé (Tibit használtam)
2ek víz
140g vaj
4db tojás
140g (kristály)cukor
140g Mantler liszt
6g sütőpor
csipet só
Töltéshez:
200g sárgabaracklekvár
Mázhoz:
50g víz
200g porcukor
100g étcsokoládé (Tibi)


Elkészítés:
A csokoládét lereszelem és 2 evőkanálnyi vízzel, gőzfürdőben felolvasztom. Hozzákeverem a vajat, majd leveszem a tűzről. A tojások sárgáját a (kristály)cukorral habosra keverem, a fehérjéket csipet sóval kemény habbá verem, a lisztet elkeverem a sütőporral. A habot és a lisztet váltakozva, óvatosan, hogy a hab meg ne törjön, kis adagokban hozzákeverem (a lisztet szitálom) az olvadt vajas csokoládéhoz. Az így elkészült masszát a kivajazott és -lisztezett tortaformába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütöm, majd a formában hagyom kihűlni.
Mire a torta kihűl, felforralom a sárgabaracklekvárt. A tortalapot kettévágom, a sárgabaracklekvár felével megkenem az alsó részét, majd visszahelyezem a tetejét és a maradék lekvárral bevonom a torta tetejét és oldalát is. Egy órára hűtőbe teszem dermedni.
Közben elkészítem a mázat: a porcukrot felöntöm a vízzel és elkezdem melegíteni, amíg a cukor fel nem olvad, ekkor hozzáadom a reszelt csokoládét. Ezzel a mázzal vonom be a tortát, majd tálalásig újra hűtőbe teszem.



Megjegyzés:
Ha a máz túl gyorsan szilárdulna a tortán, egy kicsit megvizezett késsel nagyon szépen lehet alakítani-javítani :)
Tálalás előtt kb. fél órával érdemes kivenni a tortát a hűtőből, hogy fogyasztásra szombahőmérsékletű legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése